2015.12.17. 18:49
Szattán megmutatták, hogy készül a dödölle
Szatta - „Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél belőle” - ezzel a gyermekdallal hívták Szattára mindazokat, akik kíváncsiak voltak arra, hogy hogyan is készül az Őrség egyik jellegzetes étele, a dödölle, illetve hogyan készítik mások ezt a finomságot.
Főzőklub indult nemrégiben Szattán a faluházban. A nyitó foglalkozáson dödöllét készítettek, amelyhez az alapanyagokat - burgonya, liszt, hagyma, zsír, tejföl - a szervezők adták. A résztvevők a saját receptjeik alapján állították össze az ételt, nem is gondolnánk, hogy ennek az egyszerű finomságnak hányfajta elkészítési módja van. Több mint húszan érkeztek a klubfoglalkozásra, a helybélieken kívül voltak őriszentpéteriek és magyarszombatfaiak is az érdeklődők között.
A dagasztócsoport Czugh Mária Magyarszombatfáról dagasztja a dödöllét (középen) mellette Marton Gézáné, és hátul Markó Viktória figyelik. (Fotó: Horváth Kinga)
A férfiak is kivették a részüket a munkából. A magyarszombatfai Czugh Mária felügyelete mellett az őriszentpéteri Nika György (középen) és a szattai Farkas István dagasztják a dödöllét. (Fotó: Horváth Kinga)
Szattán a közös főzőcskézésnek amúgy nagy hagyományai vannak. Jelesebb események alkalmával a szattai „retro lányok” szoktak előrukkolni valamilyen finomsággal, a szeptemberi Kemenceünnep pedig igazi gasztronómiai csúcstalálkozó. A főzőklubban a részvétel ingyenes.